Flippat klassrum

Vad är ett flippat klassrum och hur gör man?

Läraren spelar in sin genomgång på film och publicerar t.ex. i en klassblogg, Youtube, i skolans lärplattform, i sociala medier eller genom att maila ut en länk till det färdiginspelade videomaterialet till eleverna. Eftersom materialet ligger online blir det också tillgängligt för eleverna dygnet runt. Eleverna får i lugn och ro titta på videon, flera gånger om de så önskar, och därefter försöka skapa sig en bild av hur saker fungerar. Det är läxan. Under lektionstiden får eleverna sedan pröva sina nya kunskaper, ställa frågor, reda ut funderingar och bilda sig en djupare förståelse för innehållet. Läraren i sin tur får möjlighet att lägga allt sitt fokus på eleverna och deras individuella frågor eller problem.

En del lärare börjar sin lektion med att låta eleverna titta på den förinspelade genomgången i klassrummet och sedan låta eleverna börja lösa uppgifter. Andra lärare ger eleverna i läxa att titta på det förinspelade materialet hemma (om och om igen om så behövs) för att vara förberedda att lösa uppgifter när de väl sitter i klassrummet.

Se denna korta presentationsfilm om flippat klassrum:

Det flippade klassrummet är en form av Blended learning där läraren låter tiden i klassrummet användas för laborativt arbete istället för att där ägna sig åt traditionella föreläsningar. Vid föreläsningar kan ibland en stor del av lektionen gå åt att läraren förklarar teorier och visar exempel på problemlösning, men det finns inte alltid så mycket tid åt eleverna att själva arbeta med uppgifter.

I det flippade klassrummet ger läraren istället webbaserade genomgångar i hemläxa, eller som övningsmaterial – exempelvis att se filmade föreläsningar, lyssna till podcasts eller läsa lärarens blogg där denne diskuterar ämnet. Med stöd av enkla digitala verktyg kan läraren exempelvis läsa in texten på sin klassblogg i ljudfiler som bäddas in på resp. sida så att eleven kan lyssna på sidan istället för att läsa den. Då ges eleverna via självstudier möjlighet att gå igenom materialet så att de har den kunskap de behöver inför nästa klassrumsgenomgång. För elever som har svårt med sin koncentrationsförmåga eller som ex. har svårt att sitta i stora grupper så ges dessa möjlighet att använda det flippade klassrummet i den studiemiljö där den trivs och fungerar som bäst. I klassrummet eller enskilt med läraren kan eleverna sedan arbeta aktivt med uppgifter, experiment och problemlösningar, och läraren finns till hands för att vägleda och hjälpa till om någon kör fast. Det flippade klassrummet ställer andra typer av krav på läraren som mer fungerar som handledare under tiden den har med eleven/eleverna. För att det ska fungera bra måste ofta läraren göra en väl strukturerad och planerad agenda och vara tydlig till eleverna vad de behöver göra för uppgifter i självstudier. Även vissa kortare förläsningar och genomgångar kan hållas i klassrummet, men då ofta enbart under en viss del av lektionstiden. Att korta lärarens genomgångar är möjligt då eleverna redan är förberedda och tagit till sig kunskap mellan lektionerna. Källa

Hur spelar jag in min lektion?

Det finns många sätt att spela in din lektion på och det är inte tekniskt svårt. Det kan räcka med att använda en mobilkamera, surfplatta eller datorns webbkamera. För att genomgången ska bli så tydlig och konkret som möjligt så kan det vara bra om du tänker igenom innehållet och gör någon form av manus innan du gör själva inspelningen.

Bjorn Candel från australien visar här en serie i tre delar hur du kan jobba med flippat klassrum.

Del 1

Del 2

Del 3

Se denna inspirationsrika presentation som visar hur du kan piffa till din lektion ytterligare:

Vilket dataprogram behövs för att redigera film?

Det finns en hel del användarvänliga filmredigeringsprogram att välja bland. Några av de vanligaste är:

  • Windows Movie Maker är ett program som ingår i MS Office Suiten för PC. Programmet kräver installation på datorn.
  • iMovie (program för Apple/Mac. Finns oftast förinstallerat på nyare Mac-datorer. Finns även att köpa för en billig peng som app för iPhone och iPad.
  • Movenote är en kostnadsfri molntjänst där du spelar in dig själv samtidigt som du visar en PowerPoint eller något annat i samma film. Mycket lättanvänd. Ingen installation på datorn krävs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s