Bädda in ljudspelare i Google Sites

När du har en Google Site så kan du på ett enkelt och bra sätt bädda in en spelare på en eller flera sidor som spelar upp en ljudfil som du själv väljer.  Se denna video för instruktioner. En fördel med den här ljuduppspelaren är att den är skapad i formatet html5 som gör att den fungerar i alla befintliga datorer, plattor och smartphones oberoende av plattform.

Klicka på länken för mer utförliga instruktioner: http://www.dalebasler.com/2014/06/embed-an-html5-audio-player-in-google-sites/

Inbäddningslänk (kopiera denna och klistra in i Gadgeten): https://sites.google.com/site/basler45678/home/html5-audio-player.xml

Du kan också ladda upp och dela  ljudfiler i SoundCloud

 

Här följer en detaljerad instruktion steg-för-steg hur du spelar in ett ljudlklipp med appen ”Voice Record Pro för iPhone/iPad och vidare får den att spelas upp i en ljudspelare i Google Sites.
Appen Voice Record Pro finns att ladda hem i App Store https://itunes.apple.com/se/app/voice-record-pro/id546983235?mt=8
https://itunes.apple.com/se/app/voice-record-pro/id546983235?mt=8
Guiden är uppdelad i tre olika avsnitt:
  1. Spela in ljudklipp med appen Voice Record Pro och spara ner det till din dators hårddisk
  2. Ladda upp ditt sparade ljudklipp till filhanteraren på din Google Site
  3. Infoga ljuduppspelaren och lägg till ditt ljudklipp så att det spelas upp på din sida i Google Sites

 


Avsnitt 1 – Spela in din ljudfil med Voice Record Pro och spara ned den till din dators hårddisk:

STEG 1

Spela in ljudklippet i telefon-appen Voice Record Pro. Appen kan spela in ljudklipp i 3 olika format, M4A (AAC), MP3 (MPEG) samt WAV (PCM). Se till att inspelningsformatet är inställt på MP3 (MPEG). Om det inte är MP3 så kommer inte ljuduppspelningen att fungera i din spelare i Google Sites.

https://itunes.apple.com/se/app/voice-record-pro/id546983235?mt=8

 

STEG 2

När du spelat in ljudfilen i din iPhone eller iPad skall du spara den i Google Drive, Dropbox eller annan lagringplats i molnet. Detta gör du enkelt direkt via den inbyggda funktionen för detta i appen.

I det här exemplet har jag valt att spara ljudfilen till ett Google Drive-konto. 

Observera att Voice Record Pro måste ha tillåtelse att koppla ihop sig med det konto du önskar spara filen till. Följ instruktioner i appen för att göra detta.

STEG 3
Leta upp ditt sparade ljudklipp i Google Drive, högerklicka på det och välj ”Hämta”. Välj plats på din hårddisk att spara ditt ljudklipp på.

Se video om avsnitt 1


Avsnitt 2 – Ladda upp ditt sparade ljudklipp till filhanteraren på din Google Site:

Detta avsnitt förutsätter att du skapat en sida med filhanterare på din Google Site.

STEG 1
Öppna sidan där filhanteraren finns.

STEG 2
Klicka på knappen ”Lägg till fil” och välj den ljudfil från din hårddisk som ska laddas upp i filhanteraren. Om du har spelat in flera ljudklipp som du tänker använda på olika sidor så kan du med fördel ladda upp samtliga klipp här nu.

 

 


Avsnitt 3 – Lägg till ljuduppspelar-gadgeten på din Google Sites-sida:

STEG 1
Markera och kopiera följande länk (även kallad URL-adress): https://sites.google.com/site/basler45678/home/html5-audio-player.xml

STEG 2
Klicka på ”Infoga” i verktygsmenyn

STEG 3

Välj ”Fler gadgetar…”

 

STEG 4

Nu öppnas ett nytt fönster upp. Välj där alternativet ”Lägg till gadget efter webbadress”

STEG 6
Rensa fältet helt från text och klistra istället in länken (även kallad URL-adress) som du kopierade i STEG 1 i det fält som nu öppnats upp. Tryck på ”Lägg till”.

STEG 7
I nästa fönster som öppnas kan du göra inställningar efter eget tycke och smak för hur ljudspelaren ska uppföra sig. Det är också här du lägger du till länken till ditt inspelade ljudklipp i fältet ”File to play”. När du har gjort dina inställningar trycker på ”OK”.

 

Nu ligger ljuduppspelaren på din webbsida.

STEG 8
Nu är det dags att infoga önskat ljudklipp i spelaren. 
Gå till filhanteraren och högerklicka på ”Hämta”-länken under något av de ljudklipp du nyss laddat upp och nu önskar använda.
Klicka på ”Kopiera länkadress”.

 

STEG 9
Markera ljuduppspelar-gadgeten och öppna upp egenskaper genom att klicka på kugghjulet.
STEG 10
Klistra in länken du nyss kopierat i fältet ”File to play” och klicka sedan på ”OK”.
Nu är det färdigt!
Klicka på play-knappen och lyssna på ditt ljudklipp.